Detoksykacja organizmu z jagody acai

Brazylijskie owoce acai stały się w ostatnich latach bardzo popularnymi suplementami diety m.in. ze względu na swoje właściwości detoksykujące. Jak w przypadku wszystkich tego typu preparatów należy zadać sobie pytanie, na czym polega i jak przebiega detoksykacja przy zastosowaniu acai berry. Jest to bardzo ważne ponieważ pozwala świadomie dokonać wyboru i w realny sposób ocenić możliwe do osiągnięcia w danej jednostce czasowej efekty kuracji.

Nadmierna i ciągła ekspozycja na szkodliwe czynniki zanieczyszczonego środowiska życia oraz spożywanie niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności powoduje przedostawanie się do organizmu człowieka szkodliwych substancji, takich jak toksyny, jak i wytwarzanie przez własny organizm wolnych rodników. Ciągły i nasilony charakter tych zagrożeń sprawia, że osłabieniu ulega naturalna bariera ochronna organizmu, przez co zostaje zachwiana równowaga procesów w nim zachodzących nazywana homeostazą. Szkodliwe substancje gromadzą się w formie złogów nie tylko w kościach, skórze, włosach, czy paznokciach, ale także w narządach miąższowych naszego ciała, zwłaszcza w wątrobie i nerkach. Wolne rodniki z kolei skutecznie zaburzają prawidłowe funkcjonowanie mechanizmów i procesów odpowiedzialnych między innymi za regenerację narządów i podział komórek – atakują one materia genetyczny (DNA), prowadząc do powstawania w nim zmian, które mogą nie tylko spowodować przedwczesne starzenie się organizmu, ale zwiększają ryzyko powstawania nowotworów. Tak więc odtruwanie organizmu jest jak najbardziej wskazane, ponieważ pozwala na zmniejszenie ilości wolnych rodników.

Detoksykacja ustroju przy zastosowaniu owoców acai opiera się głównie na działaniu przeciwutleniaczy, które występują w suplementach z ekstraktami z tych jagód w bardzo dużym stężeniu. Potencjał antyoksydacyjny ORAC (ang. Oxygen radical absorbance capacity) można zdefiniować jako zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez antyoksydanty w próbkach biologicznych. ORAC dla jagód acai berry wynosi 1026, i jest jak dotąd najwyższym wynikiem dla znanych jadalnych owoców, co jednoznacznie dowodzi ich bardzo wysokiego potencjału przeciwutleniającego.

Zadaniem antyoksydantów przy detoksykacji organizmu jest przede wszystkim wiązanie wolnych rodników, dzięki czemu ulegają one inaktywacji. Jagody acai regulują procesy trawienne i mają działanie przeczyszczające o łagodnym nasileniu, dzięki czemu perystaltyka jelit zostaje przyspieszona. Pozwala to nie tylko efektywnie i szybko usuwać z organizmu toksyczne produkty przemiany materii, ale dzięki szybkiemu pasażowi przez jelita zmniejsza czas kontaktu substancji szkodliwych ze ścianą jelita, dzięki czemu czas ekspozycji na kancerogeny zawarte w diecie zostaje zmniejszony. Ma to znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego.

Odtruwanie organizmu przy pomocy jagód acai polega na przyjmowaniu pigułek o wysokim stężeniu ekstraktu z tych owoców, zalecana dawka dobowa to od 1 do 2 tabletek. Pierwsze efekty detoksykacji ustroju za pomocą owoców acai są zauważalne już po kilku dniach regularnego stosowania takich suplementów diety. 1 opakowanie preparatu detoksykującego zawiera 60 tabletek i starcza na ok. miesiąc systematycznego zażywania.

Detoksykacja organizmu przy zastosowaniu jagód acai może być łączona z dietą odchudzającą. Oczyszczanie ustroju za pomocą owoców acai wzmacnia nasz układ odpornościowy, co pozwala poprawić naturalną barierę ochronną przed działaniem wolnych rodników. Dzięki odtruwaniu naszego ciała poprawia się funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, co przekłada się w prosty sposób na lepsze ukrwienie obwodowych części ciała. Dzięki temu cały organizmowi dostarcza się optymalnych ilości tlenu, a to z kolei wywołuje przypływ energii witalnej, daje lepsze samopoczucie, łatwiejszą koncentrację, lepszą pamięć, zdrowszy sen i wpływa dodatnio na funkcje seksualne.