Pochodzące z Ameryki Południowej jagody acai, występujące w sprzedaży pod postacią suplementów diety, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne stały się w ostatnim czasie bardzo popularne na całym świecie. Największą zaletą jagód acai jest najwyższa wśród znanych współcześnie owoców zawartość antyoksydantów, co przekłada się na efektywne zwalczanie wolnych rodników przez ich neutralizowanie (za pomocą wiązania). Zawartość przeciwutleniaczy, nazywana przez specjalistów pojemnością antyutleniającą – w skrócie ORAC – wynosi dla jagód acai 1026, a dla winogron – uważanych do niedawna za owoc najskuteczniejszy w walce z wolnymi rodnikami – aż dwudziestokrotnie mniej. Acai berry stanowią także niedawno odkryte i niezwykle bogate źródło witamin, aminokwasów i pierwiastków śladowych, niezbędnych do zapewnienia prawidłowego przebiegu reakcji metabolicznych. Zajęły one pierwsze miejsce w rankingu produktów spożywczych Ten Best Superfoods w USA.
Efekty działania przeciwutleniaczy zawartych w składzie jagód acai to opóźnienie starzenia się organizmu, zapobieganie m. in. zapaleniu stawów, astmie, chorobom nowotworowym i chorobie Parkinsona. Owoce acai usprawniają również funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przez co obniżają ryzyko wystąpienia zawałów serca, choroby niedokrwiennej i miażdżycy, będących współcześnie schorzeniami cywilizacyjnymi.
Kolejną zaletą zażywania suplementów diety z jagód acai jest obniżanie poziomu cholesterolu LDL (nazywanego także „złym” cholesterolem) przy jednoczesnym wzroście poziomu cholesterolu HDL. Proces ten przebiega za sprawą występowania nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 9. Jagody acai zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które stanowią aż 60% budulca ludzkiego mózgu. Dostarczanie tych związków jest bardzo ważne, ponieważ nasz organizm nie potrafi wytwarzać ich endogennie. Usprawniają one funkcjonowanie mózgu, polepszając zdolność koncentracji oraz zapamiętywania.
Zażywanie suplementów diety z wyciągiem z acai berry wzmacnia układ immunologiczny, co pozwala utrzymywać naturalną barierę ochronną przeciwdziałającą infekcjom zewnętrznym jak i zmniejsza zapadalność na choroby endogenne.
Największą i najpowszechniej znaną zaletą suplementów z ekstraktem z jagód acai są ich właściwości odchudzające. Owoce acai berry zawierają termogeniki, które podwyższają temperaturę ciała poprzez wykorzystanie energii uzyskanej ze spalania tkanki tłuszczowej. Proces ten wpływa na zwiększenie tempa metabolizmu i ogranicza przyrost tkanki tłuszczowej. Inną rolą preparatów uzupełniających na bazie jagód acai w kuracjach redukujących masę ciała jest oczyszczanie organizmu z egzogennych toksyn i endogennych wolnych rodników.
Jagody acai ograniczają wytwarzanie hormonu stresu – kortyzolu – i regulują perfuzję krwi w ustroju. Dzięki zażywaniu preparatów z acai berry poprawie ulegają również funkcje seksualne, owoce te zapobiegają rozrostowi gruczołu krokowego – prostaty. Udowodniono pozytywny wpływ jagód acai na wzrok, zapobiegają one uszkodzeniom siatkówki oka, znajdując także zastosowanie w profilaktyce i leczeniu jaskry. Zażywanie owoców acai pozwala zwalczyć bakterię Helicobacter pylori, której przypisuje się znaczącą rolę w etiopatogenezie wrzodów i raka żołądka. Acai berry zapobiegają także utracie kolagenu i zmniejszają ryzyko wystąpienia kilkunastu typów nowotworów. Jagody acai ze względu na zawartość naturalnych fitosteroli hamują procesy destrukcji powierzchownej warstwy skóry, przez co poprawiają jej wygląd. Dzięki ich stosowaniu staje się ona gładsza, bardziej elastyczna i optymalnie nawilżona, co jak wiadomo opóźnia pojawienie się zmarszczek.